29 Aralık 2014 Pazartesi

Geldik Biyopsiye!!!

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Prostat iğne biyopsisi parmakla rektal muayenede olduğu gibi makata yerleştirilen bir ultrason probu yardımıyla yapılmaktadır. İşlem sırasında prostattan 8 ile 24 adet arasında parça alınır. Bu parçalar patolojiye gönderilir ve burada bir dizi işlemlerden geçirilerek bir kaç gün sonra sonucu rapor edilir. 

Prostat iğne biyopsisi için randevu alırken dikkat edilmesi gereken bir kaç durum vardır;

-- Biyopsi öncesi idrar tahlili yapılmış ve enfeksiyon olmadığı gösterilmiş olmalı 
-- Öncesinde kan sulandırıcı bir ilaç kullanılıyor ise yaklaşık 1 hafta önce kesilmiş olmalı 
-- Biyopsi öncesi size reçete edilen antibiyotik işlem öncesi sabah ya da işlemden kısa bir süre önce kullanılmalı 
--  Lavman ile makat temizliği aynı gün sabah hastaneye gelmeden ya da hastanede yapılmalıdır.

Prostat iğne biyopsi için anestezi uygulanmaması nedeniyle hastanın geceden aç kalmasına gerek yoktur aksine sabah kahvaltısı yapmış olması tercih edilir. İşlem sonrası hastanede yatmaya gerek yoktur ancak kısa süreli bir dinlenme ve izlem uygun olacaktır.

İşlem için odaya alındıktan sonra hastanın giysilerini değiştirmesi ve hazır olarak verilen önlüğü giymesi istenir. Hasta sedye üzerine sol yanı üzerine yatırılır ve anne karnı pozisyonu alması sağlanır. Ardından hastaya  makattan lokal anestezik maddeler ve kayganlaştırıcı jel uygulanır. Patoloji için yeterli sayıda parça ultrason klavuzluğunda alınır ve işlem sonlandırılır. Hasta dinlenme odasına alınır. Patoloji parçaları uygun solüsyonlar içinde saklanır ve değerlendirilmesi için patoloji uzmanına ulaştırılır. 

İşlem sonrası yaklaşık 6 hafta idrardan, makkattan ve meniden kan gelebilir. Ancak kanama aşırı düzeyde olursa ise (paçaları dolduracak kadar) hemen işlem yapılan birim ile irtibata geçilir ve acil servise başvurulur. 
Ateş, üşüme-titreme oluşması durumunda da hemen acil servise başvurup işlem yapılan merkezle iletişime geçmek uygun olacaktır. İdrar yapmada zorluk ya da hiç idrar yapamama durumu da karşılaşılabilecek olumsuzluklardandır. Ama tüm bu ciddi durumların nadiren görüldüğü unutulmamalıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder