İDRARDA KAN
İdrarda kan bazen gözle görülür bir şekilde olsa da bazen sadece idrar tahlilinde fark edilir. İlki makroskopik, ikinci durum ise mikroskop hematüri olarak adlandırılır.
İdrarda kan olmasının bir çok nedeni olmakla birlikte öncelikli sebebi idrar yolu enfeksiyonu, üriner sistem taş hastalıkları ve malignitelerdir. Genç hastalarda ilk önce aklımıza idrar yolu enfeksiyonu ve taş hastalıkları gelirken; 50 yaş üzerinde,sigara-alkol kullanımı gibi risk faktörü olan hastalarda böbrek-mesane-prostat kanserleri atlanmamalıdır.
İdrarda kan saptanması durumunda aynı zamanda üriner sistem ultrasonu da yapılmalıdır. Ultrason ile ilk etapta belirgin bir patoloji olup olmadığı saptanmalıdır. Bu ilk tespitten sonra hematüri hala açıklanamıyor ise tüm batın bilgisayarlı tomografi (ilaçsız ve ilaçlı) ve gerekli durumlarda tanısal sistoskopi yapılmalı ve hala sebebi açıklanamıyor ise diğer ve daha nadir hematüri sebepleri araştırılmalı ve hasta takipten çıkarılmamalıdır.
Akılda tutulması gereken bir diğer nokta idrar renginin değişimi için 500 cc idrara (yani yarım litre) 0.2 ml (yani bir damla) kan karışması renk değişimi için yeterlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder