6 Kasım 2017 Pazartesi

İnsan Papillom Virüs (HPV-genital siğil)

İnsan Papillom Virüs (HPV-genital siğil)

          Genital siğil; Human papilloma virusunun (HPV) neden olduğu genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur.

          HPV genital lezyonlara neden olabileceği gibi genital organlar dışında yerleşimlerde de infeksiyonlara yol açabilmektedir.

          Genital siğiller cilt teması ile bulaşır.Prezervatif kullanımı geçişi bir miktar azaltsa da siğilin bulaşmasını engellemede tamamen koruyucu değildir.HPV kapıldıktan sonra kişide hiç bir belirtinin ortaya çıkmayabilir.

          Genital siğiller erkeklerde daha kolay ve erken tespit edilebilirken, kadınlarda çoğunlukla jinekolojik muayene gereklidir. Cinsel aktif bayanların her yıl en az bir kez tarama amaçlı muayene olmaları gerekmektedir.

          Tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ama virüs tedavi sonrası dahi vücuttan temizlenmemektedir. Aşılanma ile korunma sağlanabilir. Aşının ilk cinsel ilişki öncesi yapılması uygun olacaktır. Ancak daha sonra yapılması da aynı etkinlikte olmasa da koruyuculuk sağlayacaktır.

1 Kasım 2017 Çarşamba

BEL SOĞUKLUĞU

 BEL SOĞUKLUĞU

          Bel soğukluğu Neisseria Gonorrhoeae isimli bir bakterinin neden olduğu hastalıktır. İdrar yollarında, rahim ağzında, gözde, rektumda ve üreme organlarında yerleşebilir.Belirtiler şüpheli cinsel temastan 1-2 hafta sonrasında ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda ise belirti vermeyebilir. Belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilir.

          Erkekte hafif bir yanma görülebilir. Daha sonra hastalık daha da şiddetlenir. Akıntı oluşur ise sarı renklidir. Akıntı yeri kızarır ve şişer. Tedavi edilmediği takdirde sperm yolları iltihaplanır ve kısırlık meydana gelebilir. Hastada sık sık idrar yapma hissi uyanır. Fakat idrara çıktığında az idrar yapar. Vücutta genel enfeksiyon belirtileri olan ateş,halsizlik,üşüme-titreme görülebilir.

          Kadında belirtinin şiddeti değişiktir. Bazen belirti vermeyebilir. Vagende sarı-yeşil renkte bir akıntı meydana gelebilir.Akıntı kötü kokuludur. Adet düzeni bozulur. Adet dönemleri arasında kanama görülür. İdrara çıkarken yanma vardır. Rahim dudaklarında şişlik oluşur ve bu şişlik ağrıya neden olur. Tedavi edilmediği takdirde bu iltihap yayılır ve enfeksiyon başka yerlerde de görülür. Dış gebeliğe neden olabilir. Hatta kısırlığa yol açabilmektedir.

         Hastalık normal doğum sırasında doğum kanalında bebeğe bulaşarak, yeni doğan bebekte körlük ve zatürre gibi hastalıklara neden olabilir.

          Belsoğukluğu etkeni mikroorganizma (Neisserria Gonorrhoeae) "farenjit" gibi boğaz enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Ağız içinde de yaşayabilmesi nedeniyle özellikle oral seks yapan kişilerde sorun ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin kondom ile korunmaları bu noktada yetersiz kalmaktadır.

          Bel soğukluğu hastalığı antibiotik tedavisi ile geçebilen bir hastalıktır. Tedavisinde tetrasiklin, seftriakson ve makrolid grubu antibiotikler tercih edilmektedir. Seftriaxon, ilk tercih edilen  üçüncü jenerasyon sefalosporin grubu bir antibiotiktir.